28 Şubat 2013 Perşembe

Doğru Makyaj ~ Cilt Alt Tonunu Öğrenerek Başlar


Bayanların ortak noktalarından ve sorunlarından biridir makyaj. Makyaj yapmanın tekniklerini,minik ipuçlarını araştırmayan yoktur.Hatta bizden değildir! :) Doğru fondöten seçimi nasıl yapılır,hangi pudra cildime uyar,hangi ruju sürmeliyim,hangi allığı tercih etmeliyim gibi bir çok soru sıralayabilirim. Çünkü hepimizin doğru makyaj yapımıyla ilgili bir çok sorunu ve sorusu vardır. Eminim doğru fondöten arayışımız hala devam ediyordur. Hala cilt rengimize ve cilt tipimize uygun olan doğru fondöteni bulamamış veya bulma arayışı içindeyiz. En pahalı markanın fondöteninden bile alsak eğer cildimizi tanımıyorsak doğru seçim yapmış olamayız. Benim sizlere bahsetmek istediğim ise,doğru makyaj yapmanın yollarını araştırırken aslında bu yolun cildimizi doğru tanımaktan geçtiği. Yani cildimizin alt tonunu bilmemizden geçiyor. Cilt alt tonumuzu(undertone) bilirsek;doğru fondöten,far,allık,ruj ve hatta maskara seçimimizi rahatlıkla yapabiliriz. 



Mesela kişiye yakışan renkleri belirlemede sadece görünen ten rengi yeterli değildir.En çok yakışan renkleri seçebilmemiz için tenimizin alt tonunu bilmek çok önemlidir.Sadece makyaj renkleri seçiminde değil,kıyafet renk seçimlerimizde bile cilt alt tonumuzu bilmek önemlidir.

Cilt alt tonları 3 ayrılır. Cool (soğuk-pembe), Warm (sıcak-sarı) ve Neutral (baskın tonun olmadığı,nötr)
Bu alt tonlar kıyafet,saç ve makyaj renklerinde bize en uygun olan tonları belirlememizi sağlar.


Peki cilt alt tonumuzu(undertone) nasıl öğrenebiliriz?

Cilt alt tonumuzu belirlemek için bir kaç yol var,bunlardan biri bileğimizdeki damarlara bakmak.Gün ışığında bileğimize baktığımızda görünen damarların rengi maviyse,cilt alt tonu Cool (soğuk-pembe) tondur.Yeşilimsi bir renk ise alt ton Warm (sıcak-sarı) tondur. Mavi yada yeşil olduğundan emin değilsek,ikisinin karışımı bir görünümü varsa cilt tonunda pembe yada sarının baskın olmadığını Neutral (nötr) olduğunu belirleyebiliriz.

Diğer bir yol ise; kendinize altın rengini mi yoksa gümüş rengini mi yakıştırdığınız.Yani aksesuar kullanımında genelde altın mı,gümüş mü kendinize yakıştırıyorsunuz? Eğer cevabınız gümüş ise Cool (soğuk-pembe),Altın ise Warm (sıcak-sarı) alt tona sahip olabilirsiniz.

Cool (soğuk-pembe) alt tona sahip kişiler makyaj yaparken nelere dikkat etmelidir?

Fondöten: Genelde soğuk alt tona sahip kişiler alt tonunda ''Rosy'' dediğimiz pembe tona sahip fondötenler tercih etmelidir.Ama teninin çok soğuk olduğunu düşünenler,daha sıcak bir görünüm vermek isteyenler dengelemek için alt ton olarak ''Cream'' denilen daha sıcak tona sahip fondötenler tercih edebilirler.

Far: Pembe/Gül kurusu tonları,morlar,maviler,lacivert,siyah,gri,gümüş,zümrüt yeşili renkleri en çok yakışan renklerdir. Mercan rengi,bronz,toprak ve bakır tonları Cool (soğuk-pembe) alt tonuna sahip olanlar için uygun değildir.

Allık: Plum,pembe tonlara sahip allıklar sizin için ideal.Sıcak tonlarda allıklar olan bronz,badem tonlarından uzak durmanız önerilir.

Ruj: Pembenin her tonunda dudak makyajı yapabilirsiniz.Kırmızı ruj,Cool (soğuk-pembe) alt tonuna sahip kişilerin dudaklarını çok fazla öne çıkaracağından kırmızının tonunu iyi belirlemek gerekir.Kırmızı ruj kullanıp dudaklarını ön plana çıkarmak istiyorsanız göz makyajınızı koyu tonlarda yapmamanız önerilir.

Maskara: Siyah,mavi,saks mavi,lacivert,yeşil tercih edebilirsiniz.


Warm (sıcak-sarı) alt tona sahip kişiler makyaj yaparken nelere dikkat etmelidir?

Fondöten: Pembe alt tona sahip fondötenlerden kaçının. Tan(taba,bronz),Wheat(buğday),Honey(bal rengi),Cream(krem rengi),Beige(bej) veya Amber(bej-kehribar) tonlarında fondötenlerden size en uygun olanını seçmelisiniz.

Allık: Fondöten gibi allık seçiminde de doğal alt tonunuza uygun seçim yapmalısınız. Almond(badem),Bronze,Orange(portakal),Peach(şeftali) tonlarında allık seçimi sizin için ideal. Opak görünümden ve soğuk tonlardan kaçının.

Ruj: Mor tonlarından ve pembenin bazı tonlarından uzak durmalısınız. Allık gibi yine şeftali tonlarında rujlar,nude renkler ve vişne tonları kullanabilirsiniz.

Far: Işıltılı ve sıcak tonlardaki farları tercih edebilirsiniz.Altın rengi,bakır kızılı,toprak rengi,bej rengi,kahve tonları,kayısı tonları ve zeytin yeşili farlar kullanabilirsiniz.

Maskara: Kahverengi ve siyah.

Nötr tona sahip olan kişiler ise; çoğu rengi rahatlıkla taşır.



Sonuç olarak cilt alt tonumuzu(undertone) belirleyip,tenimize uygun makyaj renk seçimleri yapabilmek için bunlara dikkat etmemiz gerekir.Dikkat ettiğimiz takdirde ise doğru bir şekilde makyajımızı tamamlar ve güzel bir görünüme sahip oluruz.

Fazlasıyla uzun bir yazı oldu.Buraya kadar okuyan herkese çok teşekkür ederim :)

Makyajlı günler!

Sevgiler.. :)

11 yorum:

  1. şimdi kafam karıştı damarım belirgin mavi ama tenim soğuk değil aksine nötr-sıcak tonlu cildim var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman pembe ama sıcak alt tona sahipsin yada nötr her iki tonu da iyi taşıyabilen bir cilde sahip olabilirsin :)

      Sil
    2. heralde çünkü sıcak pembe ve doğal tonlar yakışıyor bana..

      Sil
    3. Aslında bize her şey yakışır :)

      Sil
  2. ya merhaba bnm bilegımdekı damar rengı mavı mor ama dırsegımı cevırıp baktıgımdakı damar rengi yesıl ben anlamadım cılt alt tonum ne renk sarısın olmak ıstıyorum ten rengım bembeyaz bırzda soluk goz rengım ela sac rengım koyu kestane . sac boyatrken cılt alt tonu onmlıymıs yakısrmı bana sarısınlık bu konuda kafam cok karısık yardmcı olursanız sevınırım smdıden teskkrler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gün ışığında bileğindeki damarların rengine bakarsan,yeşil yada mavi olduğuna karar verebilirsin.Eğer yeşil yada mavi olduğuna karar veremiyorsan cilt alt tonun nötr olabilir. Ancak bu şekilde yardımcı olabilirim :) ten rengin bembeyaz biraz soluk olduğunu söylemişsin ama cildini soluk olmaktan çıkaran canlandıran ürünler seçebilirsin.Ayrıca beyaz tenli ve ela göz rengine sahip olanlara koyu saç rengini daha çok yakıştırırım ben :) Yinede tercih senin tabii ki :)

      Sil
  3. Ben de damarımın rengine karar veremedim ama şuan affinitone pembe alttonlu bi fondöten kullanıyorum ve boynumla yüzüm arasında renk farkı oluşuyor. Ben sarı alt tonlu olduğumu düşünüyordum ama bilemedim şimdi :) ve bir şey daha sormak istiyorum benim gözlerimden yana sıkıntım büyük özellikle fotoğraflarda gözüm yok denecek kıvama geliyo :) sence nasıl bi makyaj yapmalıyım şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Bu kadar anlaşılır ve net "cilt alt tonu belirleme " yazısına rastlamamıştım daha önce, tebrik ederim 😊

    YanıtlaSil
  5. Bu konu cidden çok tartışmalı son zamanlarda. Ben de blogumda bahsettim. Sizin yazınız da başarılı olmuş elinize sağlık.

    http://kozmetigedair.blogspot.com.tr/2015/04/cilt-alt-tonunuz-scak-m-soguk-mu.html

    YanıtlaSil
  6. benim bileğimdeki damar yeşil göz altlarımdaki mor nasıl oluyo anlamadım bide soluk bi yüzüm var ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  7. Bilegimdeki damarlarin biri yesil biri mor :/

    YanıtlaSil

Değerli yorumunu paylaştığın için teşekkür ederim :)