30 Temmuz 2013 Salı

Doktor Atamaları

Tıp fakültelerinden mezun olmuş ve ihtisasını yapmış olan hekimler, dilerlerse özel hastanelerde işe başlayabiliyorlar. Ancak devlet hastanelerinde çalışmak isterlerse öncelikle devlet tarafından belli bir göreve atanmaları gerekiyor. Doktor atamaları belli bir sistemle yapılmaktadır. İlk defa göreve atanmanın yanı sıra, yer değişikliğine bağlı atamalar da yapılabilmektedir.

Bu bağlamda doktor olmak için atamanın yapılmış olması şarttır. Uzman ve pratisyen hekimler, devlet hizmet yükümlülüğü (DHY) ile atanırlar. Bu bağlamda tıp fakültelerinden mezun olan doktorlardan tıp diploması ve uzmanlık eğitimini tamamlayan uzman hekimlerden uzmanlık belgesi düzenlenmesi için gerekli evraklar Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ulaştırılmalıdır. Tescil işlemlerini yaptırmış olanlar 52. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasına katılabileceklerdir. Ayrıca herhangi bir dönemde devlet hizmeti yükümlüsü olarak atanıp hiç başlamayanlar, hizmet süresi bitmeden görevinden istifa edenler ya da müstafi olarak ayrılan hekimler 52. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasına girmek istiyorlarsa; belli koşullar mevcutsa kuraya katılabilmektedirler.

Atanmış doktorlar hizmetlerini atandıkları hastanede sürdürürler. Doktortv doktorları gibi, çeşitli branşlarda uzman hekimler, kendi alanlarında hizmet verirken; pratisyen hekimler de acil servislerde görevlerini yürütürler.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışan personelin il dışı tayin atamaları ve il içi tayin atamaları; bakanlığın yayınladığı kurum içi naklen atama yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Bu atamalara dair yönerge doğrultusunda uygulanmaktadır. İl dışı atamalar, Sağlık Bakanlığı’nın kendi kurum içi naklen atama yönetmeliğine göre gerçekleştirilir. Sağlık Bakanlığı, bu yönetmelik gereğince tayin dönemlerinde boş kadroları açıklar ve atamalar buna göre yapılır.

İller arası atanma dönemi Ocak, Haziran ve Eylül ayları olarak kabul edilmiştir. Bu dönemlerde Sağlık Bakanlığı, açık olan ve de doldurulmasına ihtiyaç duyulan kadroları ilan eder. Bu kadrolara atanmak isteyen personel ise, en çok 5 tercihle birlikte müracaat etmelidir. Bakanlık bu durumda, tercih sırasına bakmaksızın, sadece hizmet puanlarına göre atamaları gerçekleştirir. Puanların eşit olduğu özel durumlarda, mesleki kıdemi yüksek olan personel öncelikli kabul edilir.

il içi atamalar ise Sağlık Bakanlığının yayınladığı “Sağlık Personelinin İl İçi Atama ve Nakillerinin Usul ve Esaslarına Dair Yönerge”ye uygun olarak yapılmaktadır. Atama dönemleri; Mayıs, Eylül ve Aralık ayları olarak belirlenmiştir. Mayıs dönemi atamaları için Nisan ayında, Eylül dönemi atamaları için Ağustos ayında ve Aralık dönemi atamaları için ise Kasım ayında atanmak istenen sağlık personelinin müracaat etmesi gerekmektedir.

3 yorum:

  1. benim işimle ilgili bu yazdıkların tam göbeğinde çalışıyoruz. ilgili olanlara güzel açıklama yapmışsın

    YanıtlaSil
  2. Mezun olunca diplomanı vermedikleri icin özel hastanede calisamiyorsun.

    YanıtlaSil

Değerli yorumunu paylaştığın için teşekkür ederim :)