22 Ocak 2013 Salı

Parfümlerin Yapısı ve Kullanılışı



Kişisel bakım deyince aklımıza geniş bir yelpazeyi içine alan tüketim malları geliyor. Bu tüketim ürünlerini kabaca sıralarsak; yiyecek, giyecek, kozmetik ya da doğal parfümler, makyaj malzemeleri gibi farklı sektörlerde ve farklı amaçlara sahip ürünler mevcut. Biz ise bu makalede, kişisel bakımda geniş alana sahip bir başlığı inceleyeceğiz: Parfümler!

Elbette ki çoğumuz kişisel bakımımızı taçlandırması için parfümlere başvuruyoruz. Bu parfümlerin bazılarının orjinallerine ulaşırken piyasada bulamadığımız ve sevdiğimiz kokuların benzerlerini ise ilçemizdeki parfümeri dükkanlarından satın alabiliyoruz. İstatistiklere göre ülkemizin %60'ı parfüm sıkıyor ve bu kısmın büyük çoğunluğu nasıl sıkılacağını bilmiyor. İsterseniz konunun uzmanlarının bilgisine başvuralım.

Öncelikle parfümlerin kalıcığı hakkındaki test sonuçlarına bakalım. Kalıcı parfümün özelliği içindeki yağ oranının fazlalığında saklıdır.  Bir parfümdeki yağ oranı ne kadar fazlaysa o kadar kalıcıdır. Bunun yanında vücudunuzdaki yağ oranı fazlalığı da parfümün kalıcığını arttırmaktadır. O yüzden kuru ve cansız bir cildiniz varsa öncelikle; nemlendirici, tonik, vücut losyonu gibi kozmetik bakım ürünleri ile cildinizi canlandırmalısınız. Uzmanlara göre, Eau de toilette türündeki parfümler yaklaşık saat üzerinizde kalırken eau de türündeki parfümler ise 8 saat civarı üzerinizde kalır.

Peki parfüm nasıl kullanılmalı ve vücudun hangi bölgelerine sıkılmalı? Öncelikle şunu bilmekte fayda var, parfümün geniş bir bölgeye yayılmasını sağlamak için 30 cm uzaktan sıkılmalı. Parmak ucuyla şişenin ucuna dokunulmamalı çünkü elinizdeki yağ şişenin içine girebilir ve parfümün yapısını bozabilir. Parfümü havaya sıkıp, oluşan parfüm yoğunluğunun içine girilmeli ya da bir tutam pamuk aracılığı ile şişenin ucundan alınarak istenilen bölgeye uygulanmalı. Peki uygulanması gereken bölgeler nereler?

Parfümün kokusunun vücuttan etrafa yayılmasını sağlayan şey nabız atışlarınızdır. O yüzden nabız atışlarınızın iyi hissedildiği bölgeler uygulamanız gerekir. Bu bölgelere başlıca; bilek, boyun, göğüs arası, kulak arkadası, diz ve dirsek arkası, ayak bileği ve baldırınızın iç kısmıdır. Eğer parfümü kıyafetlerinize uygulanırsanız hem kalıcılığı çok daha az olacaktır hem de parfümün içindeki yağ kıyafetlerinizde iz kalmasına sebebiyet verecektir. 

Parfümün nasıl kullanılacağını da bitirdikten sonra sıra hangi parfümü seçeceğimize geldi. Bildiğiniz üzere parfüm sektörü içinde geniş spektrumlu ve çeşitli parfümler barındırmaktadır. Bunlardan bazıları açık bazıları ise orjinaldir. En iyi parfüm; içindeki yağ oranı doğru ayarlanmış, baharatlı ise çok ağır kokulu olmayan, meyveli ise burunda alerji yapmayan parfümdür. Bunun dışında bayan kokuları kadınların cildinin yapısına ve kimyasına göre tasarlanırken erkeklerinki de kendilerine hastır.

Son olarak değinmemiz gereken konu hangi parfümü nerede sıkacağımızdır. Geceleri gündüzlere göre daha ağır kokular tercih etmelisiniz. Spora çıkarken kullandığınız parfüm baharatlı ve spora uygun yapıda tasarlanmış olmalı. Önemli bir etkinliğe davetliyseniz çikolata ve meyve esanslı kokuları tercih edebilirsiniz. Evinizde kullandığınız parfüm ise uzun süre solumaya elverişli olmalı. Parfüm kullanımında esas olan, parfümü mevcut kişisel bakımınızın bir adımı olarak görmekte yatar.

2 yorum:

  1. Gidip parfüm sıktım,postunu okur okumaz ! :) MİİİSSSSS..... Çok güzel bir post olmuş,teşekkürler.

    YanıtlaSil

Değerli yorumunu paylaştığın için teşekkür ederim :)