16 Ocak 2013 Çarşamba

Kozmetik Ürün Ambalajlarının Üzerindeki Tehlike!


Ambalajlar üzerindeki şifreler ne anlama gelir?

Bilmediğimiz,ilk defa kullanacağımız ürünlerin üzerinde bulunan simgeler veya renkler neyi ifade eder?

Sorularının tüm yanıtları aşağıda. Kullandığımız ürünlerin ne kadar sağlıklı olduğunu ve sağlığımızı ne kadar etkilediğine dikkat edelim. Bugüne kadar belki de bilmiyorduk,artık bilinçlenip bize zarar vermeyecek ürünler seçelim.

Yazıları okuyabilmek için resmin üzerine tıklayın.


Bugüne kadar kullandığım kozmetik ürünler,cilt bakım ürünleri,şampuanlar,saç kremleri hatta diş macunlarının ve tüp içerisinde bulunan tüm ürünlerin arka kısmında siyah,kırmızı ve yeşil kare şeklinde renkler bulunuyor ve ben hep merak ederdim. Nedense hiç anlamı olmadığını sadece tüpün işaretlendiğini düşünürdüm.Ciddi anlamda sağlımızı etkileyeceği hiç aklıma gelmezdi. Tabii ki inceleyene ve araştırana kadar.

Öncelikle siyah kare şeklinde olan rengin anlamı, tamamen kimyasallardan oluştuğunu gösterir. Kırmızı kare,ürünün %70'in üzerinde kimyasal içerdiğini ve yeşil ise %100 doğal etken maddeler içerdiğini gösterir.

Ayrıca  bazı kozmetik ürün ambalajlarının üzerinde ağzı açık kavanoz şeklini anımsadan bir sembol ve içerisinde 8M,12M... gibi çeşitli sayılar bulunuyor. Bu sembol ve sayının anlamı ise, minimum dayanma süresi 30 ayı geçen kozmetik ürünlerde son kullanma tarihi belirtmesi zorunlu değildir. Ancak bu ürünlerde ürünün açılmasından sonra tüketiciye zarar vermeden kullanabileceği sürenin belirtilmesi zorunluluğu vardır. Ağzı açık kavanoz sembolü,ürün açılmasından sonrasını temsil ederken,içerisindeki sayı ise açıldıktan sonra kaç ay kullanılabileceğini gösterir.Örneğin; sembol içerisinde 12M ifadesi yer alıyor ise,ürün ambalajı açıldıktan sonra  12 ay içerisinde tüketilmelidir anlamı taşır.




''UZMANLAR UYARIYOR,KOZMETİK ÜRÜN ALIRKEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN''
  • Kozmetik ürünler dikkatli ve kontrol altında kullanılmalıdır.
  • Ucuz olan,pazarlarda satılan şeyleri almamak gerekir.Çocuklar başta olmak üzere,içinde toksik madde bulunan ürünleri kullanmak insan sağlığına çok zararlıdır.
  • Standarda uygun üretilen ürünleri alın.
  • Ambalajları açılmayan,koklanmayan,başkası tarafından müdahale edilmeyen ürünleri kullanın.
  • Kolonya alırken,üzerinde etiketi olan,dolum yeri,dolum tarihi ve ürünün nitelikleri yazan ürünü alın.
  • Ürünün kalitesini dışarıdan saptayamıyorsanız,sadece marka olarak iyi bilinen markalara yönelin.
  • Kozmetik ürün alırken;tester ürünleri vücudunuzla temas ettirmeyin.
  • Kolonyanın yüze sürülmesi uygun değildir.Gözün içine kaçma durumunda göz yüzeyini tahriş eder,geçici körlük yapabilir hem de göz çevresi cildini kurutur.
  • Göz makyajı,nemlendirici ve temizleme ürünlerinde alerji ve içerik yönünden test edilip onaylanmış markası olan ürünler tercih edin.
  • Göz kapaklarınızda şişlik,kaşıntı,kızarıklık,tekrarlayan çapaklanma ve bulanık görme gibi şikayetler oluşursa;bu durumda makyaj yapmayın,kullanılan malzeme markasını değiştirin ve bir göz doktorundan tedavi önerileri alın.
  • Sabunlar cilt yapısına uygun seçilmeli,içeriklerinde kimyasal madde olmayan ürünleri seçin.
  • Güvenilir markalardan,ambalajı açılmamız ürünleri kullanmak gerekir.İçeriğinde kurşun tespit edilen ürünler,hamile kadınlar ve çocuklarda davranışsal bozukluk ve öğrenme sorunlarına yol açıyor.
  • Pudra hangi marka veya hangi tipte olursa olsun ciltte gözenekleri tıkıyor.Mümkün olduğunca pudra kullanmayın.




6 yorum:

  1. Kayda değer bilgiler paylaşmışsın teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.oncelikle tak.etmek isterim yazi ve bilgi icin.pudra kullanmayin demishsiniz peki ne onerirsiniz ve dahada dikkate almaiz gerek bishe varmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba maalesef ki bende pudra kullanıyorum. Mümkün olduğunca pudra kullanımını en aza indirmemiz gerekiyor. Bende sadece yüzümde bazı bölgelere uyguluyorum. Yani pudra dışında önerebileceğim bir ürün yok dediğim gibi bende dikkat ediyorum ve bütün yüzüme değil istediğim bölgelerde kullanıyorum.

      Sil
  3. Yazılarını ve yorumlarını ve de tespitlerini beğendim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Hâlâ aktif misin bilmiyorum ama yorum yapmak istedim. 6m,12 m vs yazıyor ama belki rafta ürünü açıp kokusuna falan bakan varsa sürekli. Çoğu ürünler ambalajlı olmuyor şampuan duş jeli,yüz yıkama jeli,saç bakım yağları vs... bunu nasıl anlicaz.

    YanıtlaSil

Değerli yorumunu paylaştığın için teşekkür ederim :)