M-Onep Nişantaşı Dermatoloji Uzmanı Dr. Seçil Engin Uysal; ellerin de yüz gibi her zaman göz önünde olduğunu ancak yeterince korunmadığını söyleyerek elleri gençleştiren ve koruyan önerileri paylaşıyor.
KIŞ AYLARINDA EL BAKIM ÖNERİLERİ:
Eller dış dünyayla en fazla temasta olan dolayısıyla kış mevsiminin gelmesiyle ve soğuk havayla beraber daha çok zarar gören deri bölgesidir. M-Onep Klinikleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Seçil Engin Uysal; yaşlılık belirtilerinin yüzümüzden önce ellere yerleştiğini, bu nedenle yaş ilerledikçe özellikle de soğuk kış günlerinde eller çok daha özenli bakım istediğini vurguluyor. Dış etkenlerle en fazla temasta olan ellerimizin pürüzsüz görünmesi için soğuk havada eldiven, güneşte ise güneşten koruyucu kremler kullanmalı, nemlendirmeye özen göstermeliyiz. Ellerde oluşan lekeler de önemsemeli ve bunları çeşitli tedavilerle giderme yoluna gidilmelidir. Bunun için de en uygun zaman kış mevsimidir.
KURUTMAYAN TEMİZLEYİCİLER KULLANIN: Ellerinizi kurutmayan temizleyici kullanımına dikkat edin. Her el yıkama sonrası ellerinizin nem kaybettiğini unutmayıp çok sık el yıkamadan kaçının.
ILIK SUYLA YIKAYIN: Ellerin ılık suyla, cildi kurutmayan sabunlarla yıkanmasına dikkat edin.
ELLERİ NEMSİZ BIRAKMAYIN: Nemlendirici kullanmaya önem gösterin; ellerinizi sık sık nemlendirin.
Güzel eller için ZEYTİNYAĞI VE E VİTAMİNİ: Shea yağı, gliserin, zeytinyağı ve vitamin E içeren nemlendiriciler el sağlığı için yararlıdır.
MUTFAKTA KESİNLİKLE ELDİVEN: temizlik ve mutfak işleri sırasında, mümkünse içi pamuk kaplı, eldiven giyilmesine önem verilmelidir.
SOĞUKTAN KORUNUN: Çatlamış ve pürüzlü ellere soğuk havalarda dışarı çıkarken mutlaka eldiven giyilmelidir.
TAHRİŞ OLMASIN: Deriyi tahriş edici maddelerle (mesleksel ajanlar, kimyasallar) temas etmeden önce de mutlaka eldiven kullanın.
KIŞ AYLARINDA EGZAMAYA DİKKAT: Kış aylarında en fazla rastlanılan deri hastalıklarından biri de egzamadır. Egzama oluşumunun en sık izlendiği deri bölgesi ise ellerdir. Ellerin çok fazla yıkanması, suyla, sabunla ve kimyasal maddelerle temas etmesi nemsizliğe ve kuruluğa neden olur. Bu durumlarda dermatoloğa başvurarak egzama tedavisinin en erken zamanda başlanması önemlidir.
ELDEKİ LEKELERİ TEDAVİ İÇİN KIŞ EN UYGUN MEVSİMDİR: El lekelerinin oluşması ve çoğalması geçmiş yıllarda fazla güneşe maruz kalmakla ilgilidir. Ayrıca leke oluşumunda genetik yatkınlık da etkilidir. El lekeleri açık ya da koyu kahverengi renkte, çil görünümünde, değişik boyutlarda olabilir. Başlıca el leke tedavi yöntemleri lazerler, dondurma tedavisi (kryoterapi), kimyasal peeling’tir. Eldeki leke tedavilerinden sonra 2-6 hafta süre ile lekelerde geçici bir koyulaşma meydana gelebilir. El sırtı derisi yara iyileşmesi zayıf ve iz kalmaya meyilli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle el sırtı leke tedavilerinde en risksiz ve en başarılı sonuca ulaşmak için bu uygulamaların dermatoloji uzmanı bir hekim kontrolünde yapılmasını önermekteyiz.
BARİYER KREMLERİ KULLANIN: Özellikle tahriş edici maddelerle temasın fazla olduğu durumlarda bariyer kremler faydalıdır. Bariyer kremler; derinin üst tabakasında tabaka oluşturur ve nemlendirici özelliğinin yanında üst tabakada bariyer oluşturma özelliğinden dolayı kimyasalların içeriye girmesini engellerler.
İNCELMİŞ VE KIRIŞAN ELLERİ DOLGUYLA GENÇLEŞTİRİN:
Elleriniz yetersiz bakım, güneş, yaşın ilerlemesi ve genetik yatkınlıktan dolayı incelir, kırışır. Bu türden bir yıpranmaya karşı kremlerle yapacağınız bakım genellikle yetersiz kalır. lleride iyice belirginleşmeden bu yaşlılık belirtilerinin önüne geçmek ve var olan sorunları yok etmek için hyaluronik asit içeren dolu malzemelerinde de faydalanılabilir. Bu dolgu malzemeleri elleri içten de nemlendirerek, gençliğe özgü formunu ve ışıltısını tekrar kazandırır. Kırışıklıkları, damar belirginliklerini azaltır. Ellerin durumuna göre belirli aralıklarla uygulama seansları yapılır. Ellere dolgu uygulaması lokal uyuşturucu kremler eşliğinde yapılır. Ortalama 15 dakika sürer ve ellerin yıpranma derecesine göre 1- 2 seans öngörülür. Eğer günlük yaşantınızı etkilemeden hemen anında sosyal hayatınıza dönmek istiyorsanız, dolgu uygulaması yaptırabilirsiniz.
*** Basın Bülteni...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Değerli yorumunu paylaştığın için teşekkür ederim :)